@article { author = {Nayeri, saeed and Hejazi, Sreza and Sakhdari, Kamal}, title = {The effect of open innovation on process innovation in Iranian Food SMEs: The Moderating Effect of Learning Capability and Appropriation Capability}, journal = {Journal of Entrepreneurship Development}, volume = {14}, number = {3}, pages = {541-560}, year = {2021}, publisher = {Faculty of Entrepreneurship, University of Tehran}, issn = {2008-2266}, eissn = {2676-4156}, doi = {10.22059/jed.2021.317197.653570}, abstract = {Innovation in firms’ processes makes some valuable achievements such as defining new plans, increasing productivity, reducing costs and even developing new products. But firms do not always have the required resources to do so. Therefore, they can learn new ways of innovation and achieve innovative outcomes by utilizing the knowledge and technologies outside their boundaries or making formal and informal collaborations with others. Of course, opening the frontiers of organizational innovation is always accompanied by the fear of losing knowledge and assets or the lack of maximum utilization of the achievements. So, the purpose of this study was to study the relationship between open innovation and process innovation in Iranian Food SMEs in year 1399 with regard to the moderating role of learning and appropriation capabilities. Based on the previous literature, we distributed a researcher-made questionnaire and addressed Iranian small and medium-sized food companies. Structural equation modeling using partial least squares method (in Smart PLS 3.01 software) was used to analyze the data. The findings showed that there was a significant positive relationship between cooperation with external partners and incremental and fundamental process innovation. The positive relationship between knowledge and technology acquisition and the incremental and fundamental process innovation was also confirmed. However, learning capability moderates the relationship between external collaboration and process innovation (both incremental and fundamental), and the appropriation capability also moderates the relationship between external collaboration and fundamental process innovation.}, keywords = {Appropriation Capability,Learning Capability,Open innovation,Process innovation}, title_fa = {تاثیر نوآوری باز بر نوآوری فرآیند در شرکتهای کوچک و متوسط صنایع غذایی ایران: اثرتعدیگرانه قابلیت یادگیری و قابلیت محافظت}, abstract_fa = {نوآوری فرآیندی، دستاوردهایی نظیر تعریف رویه های جدید، افزایش بهره­وری، کاهش هزینه­ها و توسعه محصولات را بدنبال دارد. اما شرکت­ها همیشه منابع لازم و کافی برای پرداختن به آن را در اختیار ندارند. بنابراین می­توانند با بکارگیری دانش و فناوری بیرونی یا همکاری با شرکای بیرونی از نوآوری در سیستم­ها و فرآیندهای خود بهره ببرند. هدف این پژوهش مطالعه تاثیر نوآوری باز بر نوآوری فرآیندی در شرکت­های کوچک و متوسط  صنایع غذایی ایران و بررسی اثر تعدیلگرانه قابلیت­های یادگیری و محافظت روی این رابطه است. این پژوهش که در سال  1399  به انجام رسیده است؛ از نظر هدف کاربردی و بر حسب گردآوری اطلاعات، پیمایشی است. داده های لازم  بر اساس پرسشنامه محقق ساخته، به روش نمونه گیری تصادفی جمع آوری و برای تحلیل داده­ها از مدلسازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزئی در نرم افزار اسمارت پی ال اس نسخه 01/3 استفاده شد. یافته­های پژوهش نشان داد که بین همکاری با شرکای بیرونی و نوآوری فرآیندی تدریجی و بنیادی رابطه مثبت معناداری وجود داشته و این رابطه مثبت بین اکتساب دانش و فناوری بیرونی و نوآوری فرآیندی تدریجی و بنیادی نیز تایید شد. همچنین بر اساس نتایج قابلیت یادگیری رابطه همکاری با شرکای بیرونی و نوآوری فرآیند (هم تدریجی و هم بنیادی) را تعدیل کرده و قابلیت محافظت نیز رابطه همکاری با شرکای بیرونی و نوآوری فرآیندی بنیادی را تعدیل می­نماید.}, keywords_fa = {قابلیت محافظت,قابلیت یادگیری,نوآوری باز,نوآوری فرآیندی}, url = {https://jed.ut.ac.ir/article_84919.html}, eprint = {https://jed.ut.ac.ir/article_84919_6286ffdde7c8ec8b49fd4d4e44bc71be.pdf} }